Nieuws

Nieuwsbrief november 2023 - nieuwe voorkeursleverancier

10 november 2023

Nieuwsbrief november 2023 - nieuwe voorkeursleverancier

Naast de actuele marktontwikkelingen hebben we aandacht voor onze nieuwe voorkeursleverancier: Clean Energy. 

Verder gaan we in op teruglevering, nu steeds meer deelnemers zonnepanelen installeren. In energieland bedreigt dat het verdienmodel, zodat de terugleververgoeding verzonnen is. Ook bij dynamische contracten wringt teruglevering.

Gelukkig kunnen we u een vast contract bieden zonder dat u zich daarover zorgen hoeft te maken.

Marktontwikkelingen
De laatste maanden waren de energiemarkten nog enigszins volatiel en de gasprijzen bewogen zich rondom de 50 euro per megawattuur (MWh). Eind september leek de energiemarkt even tot rust te komen. De gasopslagen in Nederland waren bijna helemaal gevuld, het weer was nog steeds mild en de aanvoer van gas was ruim voldoende.

Totdat op zaterdag 7 oktober Hamas Israël binnenviel. De gasprijzen op de termijnmarkten stegen direct. Ook vanwege de dreigende staking bij de LNG fabrieken in Australië de vrijdag ervoor. Dat een paar dagen later de gasleiding tussen Finland en Estland lek raakte gaf extra onrust en maakte oktober uiteindelijk een dure gasmaand.

We zien dat de risicopremies op de termijnmarkten nu toenemen omdat handelaren rekening houden met een escalatie in het Midden Oosten, bijvoorbeeld wanneer Iran zich meer met de oorlog gaat bemoeien. Dat zal de komende maanden invloed hebben op de contracttarieven in de markt.

Verwachting
Sinds er geen Russisch gas geleverd wordt zijn we veel meer afhankelijk geworden van het LNG gas, wat op de wereldmarkt verhandeld wordt. Dat betekent dat ontwikkelingen in de wereldeconomie, en extreem (koud) weer in andere delen van de wereld direct invloed op die prijzen hebben. Daarbij heeft slecht geopolitiek nieuws direct een grote invloed op (de stijging van) de gasprijzen.

Als we naar de termijnmarkten kijken lijkt het er nu op dat de eerste paniek voorbij is. En er zijn ook lichtpuntjes, zoals de Shell LNG-Deal met Qatar, die voor een periode van 27 jaar is afgesloten en substantieel bijdraagt aan de leveringszekerheid.

Verder ziet het ernaar uit dat november en december minder koud zullen zijn dan verwacht. Dat is nu vooral een voordeel voor de day-ahead markten, waar de dynamische contracten op gebaseerd zijn, een die daar ook afgelopen maanden al van profiteerden. Maar een onverwacht koude periode betekent voor dynamische contracten echter direct sterk stijgende tarieven.

Op dit moment is de termijnmarkt nog steeds relatief gunstig, maar de verwachting blijft dat de tarieven in de winter gaan stijgen. Vooral als de vraag naar gas gaat toenemen.

Nieuwe voorkeursleverancier Clean Energy
Zoals al eerder gemeld hebben we in Clean Energy een uitstekende nieuwe leverancier gevonden voor vaste en variabele contracten met een goede service en scherpe tarieven. Bovendien is Clean Energy groter dan onze huidige leverancier Energyhouse en opereert met haar inkoop in een groter verband waardoor tarieven scherper zijn.

Van de deelnemers die bij Energyhouse op een variabel contract zaten is inmiddels bijna 80% nu overgestapt naar Clean Energy. Daarbij blijken vooral de 3 jaars contracten populair.

Afscheid van Energyhouse
We hebben inmiddels definitief afscheid genomen van Energyhouse als voorkeursleverancier. De leveringszekerheid via Energyhouse is uiteraard gewaarborgd, ook als u bij Energyhouse zou willen blijven.

We zijn jarenlang zeer tevreden geweest bij Energyhouse, maar met name het laatste jaar is de service en bereikbaarheid ronduit slecht geworden. Bovendien zijn de variabele tarieven verslechterd, het vastrecht verhoogd en worden vaste contracten niet meer aangeboden. 

Deelnemers die nog niet gereageerd hebben op de mogelijkheid over te stappen naar onze nieuwe voorkeursleverancier ontvangen zeer binnenkort een bericht met een link om alsnog een offerte aan te vragen. Dat kan ook al direct met de link hieronder. 

 

Zit u nog bij Energyhouse?

Vraag hier een offerte om over te stappen op een voordelig contract bij Clean Energy!

 

Afgelopen periode: vooral veel vaste contracten
Veel deelnemers reageerden op onze eerdere oproepen om een vast contract te overwegen. Opvallend is dat driekwart van de deelnemers voor een contract van 3 jaar vast kiest. Mensen kiezen voor zekerheid, vooral nu de tarieven nog relatief laag zijn. 

Daarbij speelt ongetwijfeld mee dat wij als Energiekantoor via onze nieuwe leverancier zeer aantrekkelijke 3 jaars contracten kunnen aanbieden, terwijl die in de markt nauwelijks verkrijgbaar zijn. Dat trekt ook nieuwe deelnemers.

 

Wij stellen het altijd op prijs als u in uw omgeving Energiekantoor onder de aandacht brengt.  Samen staan we sterker!

 

Dynamische contracten minder gunstig
Na de piek van augustus 2022 waren dynamische contracten in die dalende markt een aantrekkelijke optie.

De groei van dynamische contracten is door het einde van de prijsdaling en de beschikbaarheid van vaste contracten echter afgevlakt. Bovendien gaan we na een periode van schommelingen zeer waarschijnlijk naar een stijging in de winter, terwijl de markt extreem volatiel blijft. Dat maakt een dynamisch contract nu juist meer risicovol.

Verder blijken dynamische contracten tegenwoordig minder gunstig voor deelnemers die (flink) terugleveren, omdat bij veel zon en/of wind de teruglevering regelmatig veel minder oplevert dan bij saldering in een vast contract. Dit is het gevolg van de sterke toename van duurzame energiebronnen in de elektriciteitsmix.

In een apart bericht voor deelnemers met dynamische contracten komen we terug op uw opties om in te spelen op deze veranderde marktomstandigheden.

Geen prijsplafond meer in 2024
Het prijsplafond stopt eind dit jaar. Op dit moment heeft het prijsplafond weinig of geen invloed op de meeste energiecontracten omdat de prijzen daar nu (net) onder liggen. 

Wat er gebeurt bij een nieuwe energiecrisis is onbekend. Na veel financiële tegenvallers is de staatskas verder uitgehold, dus een nieuwe interventie zal minder snel plaatsvinden. Wel iets om in het achterhoofd te houden bij de keuze van een energiecontract.

Consumenten die terugleveren steeds minder welkom
Bijzonder was het nieuws dat energieleverancier Van de Bron (onderdeel van Essent) om klanten die zonnestroom terugleveren een vaste terugleververgoeding te berekenen. Dat kan oplopen tot € 46,- per maand bij meer dan 5.000 kWh teruglevering per jaar. Dat is pijnlijk, want bij teruglevering boven uw eigen verbruik (saldering) levert 5.000 kWh maar zo’n 400 euro per jaar op, dat is € 33,- per maand.

Inmiddels doen Essent, Eneco, Oxxio en Energiedirect hier nog een schepje bovenop: klanten die zonnestroom terugleveren kunnen zelfs geen 3 jaars contracten meer krijgen.

Als argument voor bovenstaande ontwikkelingen wordt het verlies op de saldering voor de leveranciers genoemd. Echter, door vraag en aanbod vaker en preciezer op elkaar af te stemmen is dit risico beperkt te houden. Onze nieuwe leverancier Clean Energy is wel in staat hier beter op in te spelen en berekent geen extra kosten. Ook blijven de 3 jaars contracten gewoon mogelijk voor mensen met zonnepanelen, zoals gezegd zelfs voor dezelfde tarieven als 1 jaar vast.

Zakelijke energiecontracten mogelijk
Energiekantoor levert ook zakelijke energiecontracten, zowel MKB als grootverbruik.

Steeds meer deelnemers brengen ook hun zakelijke contracten onder via Energiekantoor. U kunt verder bij ons terecht voor professioneel energieadvies (besparing en opwekking), en hulp bij het oplossen van problemen rondom aansluitcapaciteit, aansluitvermogen en piekbelasting.

Veel zakelijke contracten worden per 1 januari stilzwijgend verlengd. Controleer of u vrij bent om over te stappen. Dat kan op dit moment veel geld schelen, zeker bij grootverbruik.